12 d’abr. 2013

Rómulo y Remo


El mite

Després de la guerra de Troia, Enees, un príncep troià que va sobreviure a la destrucció de la seva ciutat, es va refugiar amb la seva família a la plana del Laci. Alguns anys després el seu fill, Ascanio, va fundar la ciutat d'Alba Longa.
Quatre segles més tard, un dels reis d'Alba Longa, Numitor, va ser destronat pel seu germà menor Amulio. Per garantir la seva seguretat, l'usurpador va matar tots els fills homes del seu germà i va obligar a la seva neboda, Reva Silvia, a fer-se sacerdotessa. Però el déu Mart va fer mare a la filla de Numitor, donant-li els bessons Ròmul i Rem. Amulio, enfurismat, va ordenar que els nens fossin llançats a les aigües del riu Tíber. Però la cistella en què havien estat dipositats quedar varada a la vora i una lloba va trobar als germans i els va alletar com si fos la seva pròpia mare. Més tard van ser recollits i criats pel matrimoni de pastors Fáustulo i Aca Larentia.

Retorn i fundació de Roma

Article principal: Fundació de Roma
Els bessons van descobrir el seu origen. Buscant venjança, van tornar al seu ciutat natal per matar al seu oncle avi i retornar el tron ​​al seu avi Numítor. Aquest, en agraïment, els va lliurar territoris del nord-oest del Laci. Amb 18 anys (753 aC)[3] van decidir fundar una ciutat just on la lloba els va trobar. Discutint sobre el nom de la ciutat, van decidir que el triaria aquell que aconseguís més ocells, prova que va superar Ròmul. Rem deia que era un auguri les sis aus que assenyalaven l'Aventí, mentre que Ròmul va entendre com un altre auguri les dotze aus que van assenyalar el Palatí, al peu del qual es va fundar la nova ciutat.[1]
Aquest últim, després d'una discussió, va decidir marcar els límits de la futura ciutat, coneguts com el pomerium, i va amenaçar amb matar tot aquell que els creués. Rem va desobeir i va creuar amb menyspreu la línia, argumentant que mai arribaria a ser rei. Ròmul no ho va dubtar i va acabar amb la seva vida. Penedit, va decidir enterrar el seu germà al cim del Palatí, i en honor al seu propi nom va anomenar la nova ciutat amb el nom de Roma. Llavors, va emprendre una nova etapa com a únic, i primer, rei de Roma.
Va crear el senat romà —format cent persones conegudes com a patres, descendents dels quals van ser els patricis— i va dividir la ciutat en 30 cúries o congregacions.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada